Akcija "Manje oružja - manje tragedija"


Foto
: PU krapinsko-zagorska
Jučer, 16. rujna 2009. godina u gradu Oroslavju na nogometnom igralištu "Oro - Goro" održan je prigodni program akcije "Manje oružja - manje tragedija" koju u suradnji provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj.

Navedenom programu bili su nazočni saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Oroslavja gđa. Danica Hursa, zamjenica župana gđa. Sonja Borovčak, predstavnici UNDP-a (gđe. Tamara Karaica i Ana Grozaj), koodinator akcije gđa. Zvjezdana Tokić, gradonačelnik grada Oroslavja g. Ivan Tuđa, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske gosp. Željko Cujzek, načelnici svih Policijskih postaja, zapovjednik Interventne jedinice Zlatar i ostali policijski službenici.       

Akciju je predstavio načelnik policijske uprave gosp. Željko Cujzek pozivajući sugrađane na zajedničku akciju sprječavanja tragičnih događanja povratom nedozvoljenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, te je iznio je da je tijekom provođenja navedene akcije, odnosno od 1. rujna 2007. do 31. kolovoza 2009. godine ukupno dragovoljno predano 20 komada nedozvoljenog automatskog oružja od čega 13 automatskih pušaka, 254 komada rasprskavajućih sredstava od čega 115 ručnih bombi i 60 mina, 22 komada oružja B kategorije od čega 18 pušaka i 4 pištolja, 25 422 komada streljiva za dugo i kratko oružje, te 4,56 kg eksploziva.

Podršku u ime grada Oroslavja dao je i gradonačelnik Ivan Tuđa, a u ime Županije Krapinsko-zagorske građanima se obratila zamjenica župana Sonja Borovčak. Zajednička je težnja, kako su istaknuli je da se senzibilizira javnost na dragovoljnu predaju nelegalnog oružja bez sankcija, te da se time poveća razina opće sigurnosti.

Isto tako, održano rekreativno sportsko druženje na kojem je sudjelovalo šest malonogometnih ekipa djelatnika Policijske postaje Zaprešić, UNDP-a, grada Oroslavje i djelatnika Policijske uprave krapinsko-zagorske, te učenika petih i šestih razreda osnovne škole Oroslavje.
Građanima je bio predstavljen mobilni centar za prevenciju, te info točke na kojima su bila predstavljena minsko-eksplozivna sredstva, te su građani mogli dobiti sve potrebne informacije o dragovoljnoj predaji oružja, kao i o opasnostima koja ista mogu prouzročiti.

Nakon sportskog druženja svi prisutni pozvani su na domjenak u "Oro-goro" u organizaciji UNDP-a.
 


Stranica