Okrugli stol na temu mentalnog zdravlja i prevencije samoubojstava

FOTO: PU krapinsko-zagorska

Jučer, 26. rujna u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstva (10. rujna) i Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) u Galeriji grada Zaboka održan je okrugli stol na temu mentalnog zdravlja i prevencije samoubojstava koje je organiziralo Županijsko vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Društvom psihologa Krapinsko-zagorske županije. 

Sam događaj otvorila je Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, ujedno i predsjednica Županijskog vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije te pozdravila mnogobrojne prisutne ispred županijskih zdravstvenih i odgojno obrazovnih ustanova.

U sklopu okruglog stola izlagala je Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju Policijske uprava krapinsko-zagorska te iznijela statističke pokazatelje Policijske uprave krapinsko-zagorske zabilježenih samoubojstava i pokušaja samoubojstava za period od 1. siječnja 2008. do 31. kolovoza 2018. godine.

Ispred Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije izlagala je Marina Stanković Gjuretek, dr. med. spec. javnog zdravstva na temu „Depresija – javnozdravstveni  izazovi 21. stoljeća“, navodeći kako se radi o najčešćem psihičkom poremećaju današnjice sa karakteriziranim sniženim raspoloženjem.

Završno izlaganje održale su Brankica Čavužić i Ljerka Tuđa Družinec koje su predstavile projekt Društva psihologa KZŽ pod nazivom Edukacija i senzibilizacija djece, roditelja i nastavnika u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije o problemu suicida mladih koji se provodi u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije od 2009. godine.



Pisane vijesti