Stanje sigurnosti prometa za veljaču

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u veljači obavili očevid kod 37 prometnih nesreća što je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje za 5,7 posto.

Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 12 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile teške, a 12 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 25 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.
U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u porastu je za 20,0 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta je također isti.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 100,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 33,3 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 14 osoba što je za 40,0 posto više nego u veljači 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je šest sudionika od kojih je svih šest osoba zadobilo lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (35 sudionika).
Nepropisna vožnja unazad najčešći uzrok prometnih nesreća. Osam nesreća ili 21,6 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisne vožnje unazad. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 11 prometnih nesreća.
Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak sa osam obavljenih očevida, a najsigurnija bila je srijeda sa tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblja od 10 do 11 sati i od 14 do 15 sati sa po četiri obavljena očevida, a najsigurnija razdoblja su od 01 do 02 sata i od 03 do 04 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama sudjelovao je 71 sudionik od kojih je osam sudionika ili 11,3 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 35 prometnih nesreća sudjelovalo 58 sudionika od kojih je sedam ili 12,1 posto bilo pod utjecajem alkohola. U veljači ove godine došlo je do povećanje broja sudionika prometnih nesreća za 13 osoba ili 22,4 posto, ali je došlo do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,8 posto.
Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u veljači evidentirali su 1031 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 416 prekršaja što iznosi 40,3 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede 80 prekršaja upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i  28 prekršaja korištenja mobitela u vožnji. Utvrđen je i 21 prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, 15 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 11 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te po 2 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i odbijanja alkotestiranja itd.
 

Stranica