Pokazatelji sigurnosti prometa za svibanj

Policijska uprava krapinsko-zagorska evidentirala je 6,4 posto manje prometnih nesreće nego u mjesecu svibnju prethodne godine.
 

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u svibnju obavili očevid kod 58 prometnih nesreća što je za 6,5 posto manje nego u svibnju prošle godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 15 nesreća s ozlijeđenim osobama sedam osoba je zadobilo teške, a 16 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 43 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama isti je, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 34,8 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 10,3 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 16,7 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 44,8 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 23 osobe što je za 34,3 posto manje nego u svibnju 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 14 sudionika od kojih su tri osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a 11 osoba lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (54 sudionika).

Nepropisno kretanje kolnikom najčešći uzrok prometnih nesreća. 14 nesreća ili 24,1 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo bočnih sudara - 12 prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je srijeda s 14 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je nedjelja s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 19 i 20 sati s pet obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je između 1 i 2 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 129 sudionika od kojih je 17 sudionika ili 13,2 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 62 prometne nesreće sudjelovalo 140 sudionika od kojih je 19 ili 13,6 posto bilo pod utjecajem alkohola. U svibnju ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 11 osoba ili 7,9 posto, kao i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,4 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u svibnju evidentirali su 951 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 528 prekršaja što iznosi 55,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (66), te 32 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom. Utvrđeno je i 17 prekršaja korištenje mobitela u vožnji, 8 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, te 5 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

 

Stranica