Pokazatelji sigurnosti prometa za rujan

Tijekom mjeseca rujna ove godine evidentiran je porast broja prometnih nesreća za 34,6 posto u odnosu na mjesec rujan 2018. godine.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u rujnu obavili očevid kod 70 prometnih nesreća što je za 34,6 posto više nego u mjesecu rujnu prošle godine.

Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 25 nesreća s ozlijeđenim osobama osam osoba je zadobilo teške, a 22 osobe lakše ozlijede, dok je u 44 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama isti je, broj nesreća s ozlijeđenim osobama veći je za 47,1 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 29,4 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba isti je, teže ozlijeđenih osoba više je za 100,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 10,0 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 31 osoba što je za 24,0 posto više nego u rujnu 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 16 sudionika od kojih su četiri osobe zadobile teške, a 12 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (60 sudionika).

Nepropisno kretanje vozila kolnikom, upravljanje vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti i nepropisna vožnja unazad su najčešći uzroci prometnih nesreća. Po 10 nesreća ili 14,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom, upravljanje vozilom brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti i nepropisnom vožnjom unazad. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 15 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa 14 obavljenih očevida, te nedjelja sa 13 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je petak sa šest obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 17 i 18 sati sa šest obavljenih očevida, te između 12 i 13 sati i između 14 i 15 sati sa po pet obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 00 i 01 sat, između 01 i 02 sata i između 23 i 24 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 128 sudionika od kojih je 18 sudionika ili 14,1 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 52 prometne nesreće sudjelovalo 114 sudionika od kojih je 21 ili 18,4 posto bilo pod utjecajem alkohola. U rujnu ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 14 osoba ili 12,3 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 4,3 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u rujnu evidentirali su 1293 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 458 prekršaja što iznosi 35,4 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (56) i prekršaji upravljanje neregistriranim vozilom (50). Utvrđeno je i 12 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 5 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 4 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te 3 prekršaja odbijanja alkotestiranja.

 

Stranica