Pokazatelji sigurnosti prometa za studeni

U mjesecu studenom ove godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske evidentiran je pad broja prometnih nesreća za 3,8 posto u odnosu na mjesec studeni 2018. godine.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u studenom obavili očevid kod 50 prometnih nesreća što je za 3,8 posto manje nego u mjesecu studenom prošle godine. Evidentirane su dvije prometne nesreće s poginulim osobama, u 12 nesreća s ozlijeđenim osobama dvije osobe su zadobile teške, a deset osoba lakše ozlijede, dok je u 36 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.
U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za dvije nesreće, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u padu je za 14,3 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu je za 5,3 posto.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba veći je za dvije osobe, teže ozlijeđenih osoba manje je za 33,3 posto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 47,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 14 osoba što je za 36,4 posto manje nego u studenom 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je pet sudionika od kojih svih pet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (29 sudionika).
Nepropisno kretanje vozila po kolniku je najčešći uzrok prometnih nesreća. Deset nesreća ili 20,0 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova i bočnih sudara sa po - osam nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa 10 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je četvrtak sa tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 19 i 20 sati sa šest obavljenih očevida, te između 13 i 14  sati i između 22 i 23 sati sa po pet obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 1 i 2 sata, između 2 i 3 sata, između 3 i 4 sata, između 4 i 5 sati, između 8 i 9 sati i između 23 i 24 sada kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama sudjelovalo je 100 sudionika od kojih je 16 sudionika ili 16,0 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 52 prometne nesreće sudjelovala 102 sudionika od kojih je 13 ili 12,7 posto bilo pod utjecajem alkohola. U studenom ove godine došlo je do smanjenje broja sudionika prometnih nesreća za dvije osobe ili 2,0 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 3,3 posto.
Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u studenom evidentirali su 1340 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 671 prekršaj što iznosi 50,1 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (71) i prekršaji upravljanje neregistriranim vozilom (55). Utvrđen je i 21 prekršaj upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 6 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te po 2 prekršaja odbijanja alkotestiranja i nekorištenja zaštitne kacige itd.
 

Stranica