Izložba krivotvorenih umjetnina preseljena je u Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini

„Ljepota lažnog sjaja“

Jučer, 18. lipnja u Muzeju krapinskih neandertalaca, u organizaciji Muzeja policije i Policijske uprave krapinsko-zagorske, otvorena je izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom „ Ljepota lažnog sjaja“.
Izložbu krivotvorenih umjetnina Muzeja policije, građani ali brojni domaći i strani gosti moći će razgledati do 10. srpnja 2020. godine, utorkom i petkom od 09,00 dio 17,00 sati, te subotom i nedjeljom od 10,00 do 18,00 sati u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su; voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, policijski službenici i brojni ljubitelji umjetnosti.
Na početku je sve prisutne pozdravio voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol.

Voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek u svom obraćanju prisutnima je pojasnila da se s prikupljanjem krivotvorina započelo 2009. godine kad je policija sa sudovima dogovorila da se nakon pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije. Izložba krivotvorenih umjetnina ''Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske, ali i naši susjedi u Ljubljani.
Osim što se ovom izložbom želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, njenim postavljanjem nastoji se i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina ne bi li postali žrtve prijevare.
Trenutno se zbirka sastoji od sedamdesetak krivotvorina, uglavnom je riječ o uljima na platnu, no ima i nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara, poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić zaželio je prisutnima dobrodošlicu na otvorenje izložbe Muzeja policije „ljepota lažnog sjaja“ i zahvalio onima koji su omogućili da se ova izložba ostvari. Istaknuo je kako je izložba uspješno prezentirana u Gradskoj galeriji Zabok, te pozvao građane Krapine i okolice da isto tako uživaju u svom tom „lažnom sjaju“ i posjete izložbu.

Stranica