Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske kontinuirano tijekom cijele godine provode aktivnosti čiji je cilj suzbijanje kriminaliteta i zlouporabe droga

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se svake godine 26. lipnja odlukom Glavne skupština UN-a 1987. godine, želeći izraziti svoju odlučnost u jačanju djelovanja i suradnje, a u cilju postizanja međunarodnog društva bez droga.
Aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan imaju za cilj dodatno osvijestiti građane, posebno mlade, na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i poziva sve da se zajedničkim snagama suprotstavimo ovom ozbiljnom problemu današnjice.
 
  • Policijska uprava krapinsko-zagorska već duži niz godina obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga raznim aktivnostima, pa se tako i ove godine pojačano provode  aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe droga. U prvih pet mjeseci ove godine otkriveno je i prijavljeno nadležnim sudovima 40 kažnjivih radnji iz područja zlouporabe droga. Riječ je o 20 kaznenih djela, odnosno 15 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i pet kaznenih djela omogućavanja trošenja droga, zatim 19 prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga, te jedan prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (upravljanja vozilom pod utjecajem droga).
 
Zlouporaba droga jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu te kod mladih osoba predstavlja najveći uzrok bolesti i smrtnosti u svim zemljama svijeta, donoseći brojne posljedice poput; poremećaja mentalnog zdravlja, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te drugih zdravstvenih i socijalnih problema (nezaposlenost, kriminal, nasilje i smrt). Posebnu opasnost predstavljaju zarazne bolesti hepatitis C i B, HIV, tuberkuloza i druge.
 
  • Svoje djelovanje Policijska uprava krapinsko-zagorska značajno je usmjerila i u preventivne aktivnosti koje provodi dijelom samostalno, a dijelom i u suradnji sa drugim institucijama i čimbenicima uvažavajući važnost načela multidisciplinarnog rada u suzbijanju ovog značajnog problema današnjice.  Stoga je tijekom ove školske godine, koja je imalo značajno smanjen broj nastavnih dana u učionicama škole, uspješno, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5!“ provedene su 23 radionice za učenike osmih razreda na temu; „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ (obuhvaćeno je 533 učenika osmih razreda), te  dvije radionice za učenike prvih razreda srednjih škola na temu; „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe psihoaktivnih droga“; kojima su obuhvaćena 123 učenika (pet razrednih odjeljenja). Ujedno je održano jedno edukativno predavanje roditeljima učenika osmih razreda osnovne škole, te jedno predavanje roditeljima učenika drugih razreda srednje škole.
Za istaknuti;
-nedavni pronalasci droge;  Zatečeni sa više od pet i pol kilograma marihuanePronađena droga i indoor laboratoriji (VIDEO)
 

 



Stranica