Pokazatelji sigurnosti prometa za studeni

U mjesecu studenom ove godine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske evidentiran je porast broja prometnih nesreća za 39,5 posto u odnosu na mjesec studeni 2020. godine
 

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u studenom obavili očevid kod 60 prometnih nesreća što je za 39,5 posto više nego u mjesecu studenom prošle godine. Evidentirana je jedna prometnih nesreća s poginulom osobama, u 20 nesreća s ozlijeđenim osobama šest osoba je zadobilo teške, a 22 osobe lakše tjelesne ozlijede, dok je u 39 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u porastu je za 100,0 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 21,9 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 100,0 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 144,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 29 osoba što je za 123,1 posto više nego u studenom 2020. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je 12 sudionika od kojih je jedna osoba zadobila teške, a 11 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (53 sudionika) ili 38,4 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku je najčešći uzrok prometnih nesreća. 17 nesreća ili 28,3 posto od ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – 19 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 14 obavljenih očevida, a najsigurnija bila je srijeda s dva obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 06 i 07 sata s šest nesreća, zatim između 10 i 11 sati, između 12 i 13 sati i između 19 i 20 sati sa po pet obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo su između 3 i 5 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 138 sudionika od čega je bilo 96 vozača, 41 putnik i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 19 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 19,8 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 43 prometne nesreće sudjelovalo 80 sudionika od čega je bio 61 vozač, 17 putnika i dva pješaka pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 17 ili 27,9 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu studenom ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 35 vozača ili 57,4 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 8,1 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u studenom evidentirali 1351 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 626 prekršaja što iznosi 46,3 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (109) prekršaja i prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (88) prekršaja. Utvrđeno je i 68 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 28 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 16 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja odbijanja alkotestiranja, šest prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te tri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige itd.

Stranica