Suzbijanje trgovanja ljudima

U sklopu obilježavanja Dana zdravlja i sigurnosti

Foto: PU krapinsko-zagorska

Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. I danas se diljem svijeta žene, muškarce i djecu prodaje, kupuje te izrabljuje s ciljem stjecanja dobiti ili izvršenja određenih usluga.

Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava, kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje.

U Srednjoj školi Krapina 20. travnja 2023. godine Društvo Crvenog križa Krapinsko zagorske županije i Policijska uprava krapinsko-zagorska na poziv škole u sklopu obilježavanja Dana zdravlja i sigurnosti održali su predavanje učenicima četiri treća razreda na temu trgovanja ljudima.
 
Kroz edukativno predavanje učenike se nastojalo upoznati s problemom trgovanja ljudima, načinima na koje mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima, sa skrivenim načinima manipulacije, a posebice postupcima kojima mogu izbjeći da postanu žrtve trgovanja ljudima, kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima.
 
Tijekom predavanja učenicima su podijeljeni i informativni letci o problematici trgovine ljudima Hrvatskog crvenog križa i Ministarstva unutarnjih poslova.
 

Stranica