Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača!

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu  

FOTO: MUP RH

Policijska uprava krapinsko-zagorska obilježit će 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u nedjelju 20. listopada 2024. godine u Bedekovčini, kraj crkve Sv. Barbare, gdje se održava već tradicionalni završetak motociklističke sezone i blagoslov vozača i vozila.

Ovogodišnja kampanja provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. - usmjerena je na sigurnost motociklista i nosi naziv  „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“.

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Zato je u sklopu kampanje definirano 12 pravila za vozače svih kotača koji podsjećaju i motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja.

Ovogodišnja kampanja promovira 12 najvažnijih pravila za vozače svih kotača:
 
12 PRAVILA ZA VOZAČE SVIH KOTAČA
 
  1. Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.
Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.
 
  1. Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.
Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.
 
  1. Vozi na propisanoj udaljenosti.
Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.
 
  1. Poštuj „zebru“, propusti pješaka.
Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.
 
  1. Slalom vožnju prepusti skijašima.
Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, naglo mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.
 
  1. Ne vozi pod utjecajem alkohola.
Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.
 
  1. Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.
Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.
 
  1. Dok voziš, usredotoči se na vožnju.
Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na volanu. Pozivi i poruke mogu pričekati.
 
  1. Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.
Svjetla na vozilu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista drugim vozačima.
 
  1. Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.
Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.
 
  1. Ne skrivaj svoje registarske pločice.
Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.
 
  1. Redovito održavaj svoje vozilo.
Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.
 
 
  • Provjerite znanje o pravilima kojih je potrebno pridržavati se prilikom vožnje motociklom u informativno-edukativnom KVIZU


Stranica