''Ljepota lažnog sjaja''

  • Slika /PU_KZ/Vijesti 2018/aa-web-naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Gradskoj galeriji Zabok otvorena je izložba krivotvorenih umjetnina Muzeja policije ''Ljepota lažnog sjaja''.

Kako saznati da li je slika koju imate ukradena?
Kako se uvjeriti da li na vašem zidu visi original Murtića, Price ili Picassa?
Kako provjeriti podrijetlo rada kojeg posjedujete?
Na ta, ali i brojna druga pitanja jučer su se mogli dobiti odgovori u Gradskoj galeriji Zabok na izložbi krivotvorenih umjetnina Muzeja policije ''Ljepota lažnog sjaja''.

Naime, građani ali brojni domaći i strani gosti moći će do 16. lipnja 2020. godine, u Gradskoj galeriji Zabok razgledati izložbu krivotvorenih umjetnina Muzeja policije ''Ljepota lažnog sjaja''. Na svečanom otvorenju prisustvovali su; načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, policijski službenici i brojni ljubitelji umjetnosti. 
Na početku je sve prisutne pozdravila voditeljica Gradske galerije Zaboka Bojana Birač.

Kako je pojasnila voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek, izložba krivotvorenih umjetnina ''Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske, ali i naši susjedi u Ljubljani. Sustavno prikupljanje građe započelo je 2009. godine, kada je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju muzeju. Trenutno se zbirka sastoji od sedamdesetak krivotvorina, uglavnom je riječ o uljima na platnu, no ima i nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara, poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.
Osim što se ovom izložbom želi upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca, njenim postavljanjem nastoji se i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina ne bi li postali žrtve prijevare.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak pojasnio je kako prema optimističnim procjenama, najmanje 40 posto umjetnina koje se nalaze u galerijama muzejima i u domovima građana je krivotvoreno. Iako se kod lošijih krivotvorina razlike mogu uočiti goli okom, vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić“.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić zahvalo je svima koji su omogućili da se ova izložba ostvari i pozvao sve da iskoriste priliku uživanja u „ljepoti lažnog sjaja“ i posjete ovaj jedinstveni postav, koji omogućuje da galerija službeno izlaže krivotvorine a policajac otvori izložbu.
 

Stranica