"Mir i dobro": zajedno ostvarimo mirne i sigurne blagdane

Slika /Novi direktorij/Nove slike-MUP/PLAKAT MIR I DOBRO.jpg

Pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari, a njihovim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život

Foto: ilustracija

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, posebno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave krapinsko-zagorske, u vremenu od 12. prosinca 2022. godine do 08. siječnja 2023. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“ čiji je prvenstveni cilj upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava.

Video; Petarde i rakete nisu za nas.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.  S obzirom na njihovu namjenu rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode. 
Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.) mogu se prodavati tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina te je i uporaba tih sredstava dozvoljena osobama starijima od 14 godina, i to tijekom cijele godine. Ističemo da, unatoč uvriježenom mišljenju kako su pirotehnička sredstva ove kategorije dječja pirotehnika, ona to nisu i nikako ih ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 2. siječnja 2021. godine više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi  i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.  Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima  i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. To mogu biti ozlijede oka, prstiju, šake, ruke, a nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet.

Više o savjetima policije za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima možete saznati u BROŠURI Ministarstva unutarnjih poslova.

Stoga pozivamo sve da se suzdrže od uporabe pirotehnike. Ujedno, apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci.

Pozivamo roditelje:
 •  da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
 •  da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.
 •  da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,
 •  da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:
 • oružje držati pod nadzorom i zaključano,
 • nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,
 • ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,
 • pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,
 • pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,
 • koristiti ih na otvorenom prostoru,
 • poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,
 • ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo. 

Želimo Vam mirne i sigurne blagdane! 

Stranica