Obilježen Dan ružičastih majica

  • Slika /Novi direktorij/Slike preventivnih aktivnosti i PDF/ruž 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nastavak provođenja preventivnih aktivnosti u školama

FOTO: PU krapinsko-zagorska

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači, a poznat je još i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Radi se o preventivnom programu koji se bavi prevencijom posvećenoj borbi protiv vršnjačkog nasilja, a koji se obilježava u cijelom svijetu. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke.
Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili ostali učenici, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate obljetnice. I Hrvatski sabor je 17. veljače 2017. godine proglasio Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u Republici Hrvatskoj i taj dan se, u znak borbe protiv nasilja nad vršnjacima, nosi ružičasto.

Policijska uprava krapinsko-zagorska veliku pažnju posvjećuje prevenciji vršnjačkog nasilja te kontinuirano provodi različite preventivne aktivnosti. U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dana ružičastih majica sudjelovali su u dvije aktivnosti.
Na poziv Srednje škole Zabok policijska službenica za prevenciju prisustvovala je radionici na temu vršnjačkog nasilja koju su osmislili i proveli učenici Policijske škole „Josip Jović“ u Zagrebu uz mentorstvo njihove nastavnice Roberte Mijalić Krešić zajedno sa učenicima Srednje škole Zabok, kao i gostujućim učenicima Srednje škole Oroslavje, Srednje škole Pregrada i Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok.  Tijekom radionice učenici su definirali što je vršnjačko nasilje, koji su oblici vršnjačkog nasilja, važnost osnaživanja žrtve i svjedoka za reagiranjem i prijavljivanjem nasilja kao i važnosti djelovanja na promjeni obrasca ponašanja počinitelja nasilja. Riječ je o učenicima članovima školskih EPAS timova koji su se u drugom dijelu druženja bavili  temama EU Parlamenta, temeljnih europskih vrijednosti, ciljeva i strategija te njenih institucija.  
Ujedno su tom prilikom učenici Srednje škole Zabok imali priliku na njima nov način upoznati se sa zvanjem policijskog službenika/službenice kao i okolnosti na koji način mogu steći to zvanje te kakav je život srednjoškolaca na u Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji u Zagrebu što je bila lijepa aktivnost u  Kampanji Ministarstva unutarnjih poslova Postani policajac/policajka.
 
Slijedeća aktivnost obilježavanja Dana ružičastih majica u kojoj su sudjelovali policijski službenici PU krapinsko-zagorske, Andreja Jurić policijska službenica za prevenciju i Mario Jurec kontak policajac PP Zabok, održana je u Učeničkom domu Srednje škole Bedekovčina. Policijska službenica za prevenciju i Svetislav Joka iz Odsjeka za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti ZZJZ KZŽ sudjelovali su na tribini na temu vršnjačkog nasilja.
Pojavni oblici, načini suzbijanja i prevencija, kao i kazneno-pravna zaštita u pogledu vršnjačkog nasilja definirani su kroz odgovore na pitanja učenika, uz aktivno sudjelovanje učenika u diskusiji o njihovim iskustvima i posljedicama vršnjačkog nasilja među mladima. Poseban naglasak dan je području elektroničkog nasilja tzv. cyberbullying-a, kako ga prepoznati, kako oprezno i odgovorno koristiti internet te poštivanju pravila ponašanja na internetu kao i u svakodnevnom životu kojom prilikom su učenici upoznati i sa porukama i web stranicom kampanje „Web heroj“.

Zajednička poruka svih aktivnosti tog dana je jasna -  Za nasilje nema opravdanja!  Bilo koja vrsta nasilja može ozbiljno ugroziti svaku osobu i prouzrokovati trajne posljedice.  Ukoliko se na nasilje odgovara nasiljem, krug se proširuje, broj povrijeđenih osoba se povećava, a problemi i dalje ostaju neriješeni."

Na kraju druženja učenicima smještenim u Učeničkom domu Srednje škole Bedekovčina dane su osnovne poruke Kampanje „Postani policajac/policajka“ o programu srednjoškolskog obrazovanja upisom u treći razred Srednje škole „Josip Jović“ kao i o programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

 

Stranica