Pojačane preventivno-represivne mjere povodom proslave "Martinja"

Slika /PU_KZ/Vijesti 2019/Stop policija1.jpg

Preporuke policije povodom "Martinja".

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, s obzirom  na činjenicu da  u ponedjeljak, 11. studenoga 2019. godine slavimo Dan Svetog Martina - „Martinje“ kada postoji rizik da će određeni dio vozača koji su konzumirali alkohol upravljati vozilom, policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske će od 8. do 12. studenog 2019. godine, pojačano postupati u prometu u cilju sprječavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja. Aktivnosti će se provoditi planski i koordinirano sa susjednim policijskim upravama na svim glavnijim prometnim pravcima ali i na svim ostalim cestama.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.
Ujedno, tih će datuma i tijekom dana policijski službenici kroz redovnu službu pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga te prekoračenja brzine.

​Prilikom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranih sudionika u prometu na području ove PU tijekom dana "Martinja" u 2018. godini, ukupno je utvrđeno 309 prometnih prekršaja, od kojih se 33 prekršaja odnose na upravljanje pod utjecajem alkohola.

U cilju preveniranja vožnje te pješačenja pod utjecajem alkohola, upućujemo apel:
- da se vozači suzdrže od ispijanja alkoholnih pića, odnosno da poštuju prometne propise,
- da se u društvima odrede vozači koji neće konzumirati alkoholna pića i koji će svoje prijatelje sigurno dovesti svojim kućama, ili da se dogovori neka druga vrsta prijevoza (taxi i dr.),
- vozači koji će ipak piti alkoholna pića da se suzdrže od vožnje u takvom stanju jer vožnjom u pijanom stanju ne ugrožavaju samo sebe već i ostale sudionike u prometu (putnike u vozilu, pješake, vozače i putnike u ostalim vozilima itd.),
- savjetujemo pješake da se suzdrže od pješačenja u alkoholiziranom stanju jer i oni isto u takvom stanju ugrožavaju svoju i tuđu sigurnost.
-isto tako savjetujemo vozače bicikla, te podsjećamo kako su dužni od prvog sumraka do potpunog svanuća imati upaljena na prednjoj strani bicikla jedno bijelo svjetlo, a na stražnjoj strani crveno, dakako isti moraju nositi i reflektirajući prsluk kako bi bili što uočljiviji u prometu.

Skrećemo Vam pažnju i upozoravamo na činjenicu da u gotovo svakoj četvrtoj prometnoj nesreći, prisutan  je utjecaj alkohola kao sekundarni uzrok nastajanja prometnih nesreća. U takvim prometnim nesrećama nastaju najteže posljedice za život i zdravlje ljudi.  
           
          Svim sudionicima u prometu preporučamo oprez, neka brzinu prilagode uvjetima na cesti poglavito u razdoblju smanjene vidljivosti te u vrijeme mokrih i skliskih kolnika, te savjetujemo neka ne upravljaju vozilima kada su pod utjecajem alkohola.   
 

Stranica