Rezultati nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika /Novi direktorij/Nove slike-MUP/Leđa_palica.jpg

Apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa


U srijedu, 15. ožujka, u vremenu od 11 do 17 sati, na području Policijske uprave krapinsko-zagorske provedena je preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Tijekom provođenja ove akcije policijski službenici su utvrdili ukupno 43 prometna prekršaja, od kojih se 36 odnosilo na ciljane prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje.

Podsjećamo, sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, stoga je cilj postupanja policije osvijestiti vozače koji sjedaju u vozila i sudjeluju u prometu da obvezno koriste sigurnosni pojas, upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo stradavanje vozača i putnika u slučaju nastanka prometne nesreće.
 
Također, unatoč zakonskim odredbama i znanju vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. 

Analizirajući statistički dobne skupine, utvrđeno je kako prekršaje ne korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje čine vozači svih dobnih skupina, primjerice u skupini 19 do 30 godina i skupini 40 do 50 godina nisu vidljive bitne razlike, te se brojka od početka godine, znači broj sankcioniranih prekršitelja u tim skupinama kreće prosječno oko 100, analizirajući razdoblje od početka 2023. godine do danas.   

Stoga se ovakvim preventivno-represivnim postupanjima policije, iznova nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako ti prekršaji ugrožavaju sigurnost prometa na cestama, te apeliramo na mlade vozače i one malo iskusnije, starije da pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama te poštuju sve odredbe, osobito odredbe koje se odnose na prekršaje ne korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila, prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te svih ostalih prekršaja u prometu.


 

Stranica