Sigurno na mobitelu i internetu

  • Slika /PU_KZ/Vijesti 2019/Sigruno na mobitelu.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska uprava krapinsko-zagorska je tijekom mjeseca veljače kroz nekoliko aktivnosti obilježila Dan sigurnijeg interneta.

U sklopu obilježavanja, 18. veljače 2020. godine, održano je predavanje učenicima šestih razreda Osnovne škole Bedekovčina s posebnim naglaskom  na prevencije vršnjačkog nasilja putem interneta i rizike komunikacije s nepoznatim osobama.

Ujedno su 27. veljače 2020. godine održana dva predavanja učenicima Srednje škole Krapina tijekom kojih  je dan poseban naglasak na sigurnom korištenju društvenih mreža u dijelu objavljivanja i zaštite osobnih podataka te mogućih opasnosti u komunikacijama i razmjeni podataka sa njima nepoznatim osobama uz prezentaciju edukativnog filma „Tko se to šali s mojim podacima?“ koji je izrađen u suradnji Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta provodi se u sklopu preventivne aktivnosti „Sigurno na mobitelu i internetu“  koju Policijska uprava krapinsko- zagorska provodi već sedmu školsku godinu za redom, a  namijenjena je  učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim roditeljima.

Cilj aktivnosti je educirati djecu o primjerenom i sigurnom korištenju suvremenih tehnologija i interneta, njihove roditelje o sigurnosti i zaštititi djece tijekom korištenja tih tehnologija, te ujedno raditi na podizanju razine kulture komunikacije putem interneta i društvenih mreža i smanjivanju posljedica nastalih zlouporabom  interneta. Tijekom edukacije djeci i roditeljima kroz prigodne radionice i predavanja prezentiraju se tri važna područja u sigurnom i primjerenom korištenju interneta – zaštita osobnih podataka, rizici komunikacije s nepoznatim osobama i međuvršnjačko nasilje putem interneta. 

Ove školske godine do sada je provedeno 5 edukativnih radionica sa učenicima osnovnih škola (kojima je obuhvaćeno oko 135 učenika petih i šestih razreda) a tijekom mjeseca ožujka i travnja održati će se još 3 radionice za učenike osnovnih škola, te  predavanja  njihovim roditeljima. Dvama predavanjima u Srednjoj školi Krapina obuhvaćeno je oko 240  srednjoškolaca.

Tijekom navedenih aktivnosti djeci su dani slijedeći savjeti:
- ne objavljuj osobne podatke na internetu, društvenim mrežama, chatu, blogovima ili osobnim web stranicama
- budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu.
- nikome, osim roditeljima i odrasloj osobi u koju imaš povjerenja, ne reci svoju lozinku, čak ni prijateljima. Osobe koje saznaju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama
- neka ti prijatelji na mreži budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu. Pažljivo prihvaćaj nove prijatelje. Blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati.
drugim osobama nemoj slati fotografije koje ne bi želio/željela da se objave
- prilikom komunikacije mobitelom ili internetom nemoj pisati ništa čega bi se kasnije mogao/la sramiti
- ne otvaraj e-mailove koje ti pošalje netko koga ne poznaješ ili netko za koga već znaš da je zlostavljač.
- ne šalji poruke kad si ljut/a. Prije nego što klikneš “Pošalji” zapitaj se kako bi se ti osjećao/la da primiš tu poruku.
- pomozi djeci koju na taj način zlostavljaju tako da ne prikrivaš nasilje i odmah obavijestiš odrasle.
- i na internetu poštuj pravila ponašanja kao i u svakodnevnom životu. Ne sudjeluj u širenu glasina o drugim ljudima preko interneta, odnosno ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu.
- ne komuniciraj sa nepoznatim osobama jer se mogu lažno predstaviti
- nemoj ići na sastanak s osobom koju si upoznao putem mobitela ili interneta jer se može raditi o osobi koja ima loše namjere i može ti učiniti nešto loše
- ukoliko primiš prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku u kojoj te netko nagovara da mu pošalješ svoju fotografiju bez odjeće, nemoj odgovoriti, obrati se roditelju, nastavniku ili drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenje
- ne briši podatke i fotografije s mobitela ili računala kako bi policija mogla pronaći osobu koja ti šalje takve poruke
- ako osoba s kojom komuniciraš želi znati da li tvoji roditelji čitaju njezine poruke ili ukoliko od tebe zahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju s njom o tome obavijesti roditelje ili odraslu osobu u koju imaš povjerenja jer ta osoba nema dobre namjere
- nisi kriv/a ako primiš uvredljiv, prijeteći ili neprimjeren sadržaj
 
Ukoliko primite  prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od vas  traži da drugim osobama šaljete svoje neprimjerene fotografije ili video isječke, odmah se obratite roditeljima, nastavnicima ili drugoj odrasloj osobi u koju imate povjerenja.
 

 

Stranica