Vozači zatečeni pod utjecajem alkohola i droga tijekom vikenda

Slika /PU_KZ/alkohol.jpg

Tijekom pojačanog nadzora u prometu ovog vikenda devetorici vozača utvrđene su nedopuštene koncentracije alkohola u organizmu, a jedan vozač bio je pozitivan na prisustvo droge u organizmu.

Izdvajamo neke od utvrđenih prekršaja:

Vozaču osobnog vozila – mladom vozaču, prilikom kontrole prometa u Zaboku, očitana koncentracija alkohola u organizmu od  0,14 g/kg alkohola, te mu je temeljem čl. 199 Zakona o sigurnosti prometa na cestama naplaćena novčana kazna u iznosu od 350,00 Kn. Isto tako, u Zaboku, zatečen je vozač bicikla koji je biciklom upravljao sa 1,67 g/kg alkohola u organizmu, a njemu je uručeno izvješće o počinjenom prekršaju u iznosu od 500,00 Kn. U Velikom Trgovišću zaustavljeno je vozilo kojim je upravljao vozač sa 1,15 promila alkohola u organizmu zbog čega će mu biti podnijet optužni prijedlog i biti predložena novčana kazna od 6 000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci i četiri negativna prekršajna boda. Vozačici osobnog automobila je u kontrola prometa u Vrankovcu očitanja koncentracija alkohola u organizmu od 1,38 g/kg, te joj je izdan prekršajni nalog na 5 000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od dva mjeseca i četiri negativna prekršajna boda. U kontroli prometa u Mihaljekovom Jarku vozaču osobnog vozila utvrđeno je 0,99 promila alkohola u organizmu, protiv njega je podnijet optužni prijedlog i predložena novčana kazna od 5 000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije na dva mjeseca i pet negativnih prekršajnih bodova.

U Budinščini je vozač osobnim automobilom upravljao pod utjecajem alkohola i to sa čak 2,15 promila alkohola u organizmu, zbog čega je vozač isključen iz prometa, izdan mu prekršajni nalog s kaznom od 10 000 kuna, zabranom upravljanja osobnim vozilima „B" kategorije u trajanju tri mjeseca i šest negativnih prekršajnih bodova.

U kontroli prometa u Martinišću, kod vozača je izvršeno preliminarno testiranje na droge, kojom priliko je bio pozitivan na kanabis, vozač je odbio izuzimanje uzoraka krvi i mokraće, a također je kod njega pronađeno 24 grama marihuane, zbog čega je protiv njega podnijet optužni prijedlog iz čl. 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i čl. 54. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, sa predloženom novčanom kaznom od 15 000 kuna, zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 28. veljače 2020. godine oko 23,20 sati u Trškom Vrhu zaustavljen je osobni automobil,  kojim je upravljao vozač za kojeg je kontrolom utvrđeno kako vozilom upravlja sa 2,00 promila alkohola u organizmu i za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, dok mu je vozačka dozvola istekla i nije je imao kod sebe. Vozač je uhićen, te je u subotu, 29. veljače 2020. godine u jutarnjim satima uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz čl. 289. ,199., 229.  i 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden je na Općinski sud u Zlataru gdje mu je rješenjem određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana u zatvoru Zagrebu.  

 

Stranica