U učeničkom domu Srednje škole Pregrada održano sjećanje na žrtve holokausta

  • Slika /Novi direktorij/Slike preventivnih aktivnosti i PDF/Jasenovac 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Zajedno protiv govora mržnje

FOTO: PU krapinsko-zagorska

S obzirom da Republika Hrvatska ove godine predsjeda Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust - IHRA, Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s partnerima, započelo je s intenzivnim provođenjem nacionalnog preventivnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“, koji se kroz više modula provodi u svim županijama Republike Hrvatske prema različitim ciljanim skupinama društva na temu suzbijanja antisemitizma, modernog antisemitizma i govora mržnje, kao i svih oblika diskriminacije, s ciljem sprječavanja negiranja Holokausta i iskazivanja pijeteta i sjećanja na sve žrtve Holokausta, te senzibilizacije građana s usvojenim definicijama IHRA-e.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, prema odluci Ujedinjenih naroda, obilježavamo 27. siječnja, počevši od 2005. godine, sa zadaćom očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta, kao i poticanja razvoja obrazovnih programa o povijesti Holokausta, čime se odlučno želi pomoći u sprečavanju čina genocida u budućnosti.

Toga je dana 1945. godine Sovjetska armija oslobodila zarobljenike iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza u Poljskoj. Holokaust je provodio njemački nacistički režim - bio je to sustavni progon i uništavanje Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkih oponenata nacizma i ratnih zarobljenika i provodio se na cijelom kontinentu. Uništio je ne samo pojedince i obitelji, nego i zajednice i kulture koje su se razvijale stoljećima.

Stoga treba najoštrije osuditi svaki zločin i u skladu s ljudskim vrijednostima promicati slobodu, nacionalnu ravnopravnost, jednakost svih građana, zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjerskom ili političkom uvjerenju, što je zapisano i u temeljnom pravnom aktu naše države, Ustavu Republike Hrvatske.

Genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik je na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva. Oslobođenje zatvorenika nacističkog logora Auschwitz označilo je kraj najmračnijeg razdoblja u europskoj i svjetskoj povijesti.

Zajedničkim prisjećanjem na strahote Holokausta i opasnosti pojedinih ideologija želimo spriječiti ponavljanje događaja iz jednog od najmračnijih povijesnih razdoblja.
 
U učeničkom domu Srednje škole Pregrada policijski službenici za prevenciju PU krapinsko-zagorske zajedno s učenicima Srednje škole Pregrada održali su prigodnu aktivnost i edukativno sjećanje na žrtve holokausta prikazivanjem dokumentarnog filma „Jasenovački memento“. Prikazivanjem filma prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, čime je obilježen Dan sjećanja na holokaust i na sve nedužne žrtve.

Ovim aktivnostima i prokazivanjem dokumentarnog filma o Jasenovcu njegujemo kulturu sjećanja te nedvosmisleno i javno osuđujemo zločin, istovremeno promičući međusobno uvažanje i toleranciju u društvu, dostojanstvo svake osobe i poštivanje ljudskih prava, čime dajemo doprinos da se zlo više nikad ne ponovi.
 
Temeljem dojma dokumentarnog filma i donesenih zaključaka o važnosti poštivanja dostojanstva i integriteta svakog pojedinca, s učenicima je analizirano što oni u svakodnevnom životu jednog srednjoškolca mogu učiniti u prevenciji vršnjačkog nasilja i govora mržnje.

Poseban osvrt dan je na prevenciju nasilja putem interneta, što je i aktivnost kampanje „Web heroj“.

Stranica