Požari suhe trave i niskog raslinja

Slika /Novi direktorij/2024 godina/Vatra-oprez.png

Opreznim i savjesnim ponašanjem izbjegnite požare u kojima može doći do neželjenih posljedica

Foto: Ilustracija

S ciljem prevencije, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar.

Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. 
Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Jučer, 15. veljače, u Svetom Križu, 52-godišnji hrvatski državljanin spaljivao je na zapuštenom zemljištu suhu travu, prilikom čega je vatra izmakla kontroli i proširila se čitavom parcelom. Nema štete, požar su ugasili pripadnici DVD-a Rakovec Tomaševečki. Protiv 52-godišnjaka podnijet će se prijava zbog počinjenog prekršaja iz čl. 8 st. 3., Zakona o zaštiti od požara.

Isto tako jučer, došlo je i do požara suhe trave i niskog raslinja na poljoprivrednom zemljištu u mjestu Zadravec. Do požara je došlo na neutvrđen način, nema štete i požar su ugasili pripadnici DVD-a Orehovica.
 

U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.
 
Skrećemo pozornost građanima da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

  •  spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  •  prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu,
  •  oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal,
  •  osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje,
  •  ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.
  •  u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

 
Napominjemo:

-kako su Zakonom o zaštiti od požara propisane visoke kazne za osobe koje izazovu požar. Fizička osoba koja izazove požar kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a za slučaj izazivanja požara iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura. Pravna osoba koja propustom izazove požar kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.990 do 19.900 eura, a odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura.

-u slučaju da loženje vatre nije prijavljeno, protiv počinitelja podnijet će obavezni prekršajni nalog. Novčane kazne su u visini od 66,36 do 132,72 eura za fizičku osobu, od 265,45 do 1.327,23 eura za pravnu osobu, odnosno od 132,72 do 663,61 eura za fizičku osobu obrtnika.

Zakonom o zaštiti od požara (NN broj 92/10) iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.
 
Prema istom Zakonu svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Stranica