Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  • Slika /Novi direktorij/1 LILY top.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

''Vrijeme leptirica''

Foto: Policijska uprava krapinsko-zagorska

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u znak sjećanja na tri sestre Mirabal iz Dominikanske Republike. Toga datuma 1960. godine dao ih je pogubiti diktator Rafael Trujillo radi njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Sestre Mirabal, "Las Mariposas" (Leptiri), postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. 
 
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas, 27. studenoga, u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, održana je premijerna izvedba edukativne predstave ''Vrijeme leptirica'', u sklopu preventivnog projekta „Lily“ koju su organizirali Ravnateljstvo policije MUP-a, Policijska uprava krapinsko-zagorska i Vijeće za prevenciju Grada Krapine.
 
Kazališna predstava „Vrijeme leptirica“ na edukativan, a pritom izrazito emotivan i izravan način progovara o kompleksnosti nasilja, viktimizacije, ali i stigmatizacije žena žrtava nasilja, te važnosti pravovremene reakcije društva u smislu podrške prilikom prijavljivanja nasilja.

Ova predstava istovremeno provocira, ali i poziva na ozbiljan društveni angažman, ispreplićući prošlost i sadašnjost, te kroz dokumentarno fikcionalni okvir pokazuje priče različitih oblika nasilja prema ženama sa ciljem njihovog prepoznavanja i važnosti promptnog reagiranja. Ujedno, predstava kroz interaktivan pristup glumaca odiše duhom aktivizma i poziva publiku da se kolektivno udruže u osudu svih oblika nasilja i diskriminatornih praksi te aktivno djeluju i grade društvo zasnovano na toleranciji, rodnoj jednakosti i ravnopravnosti.

Iako emotivno dojmljiv sadržaj u predstavi govori o izrazito teškoj temi - femicidu, predstava u svojoj završnici zrači optimizmom za budućnost, kroz isticanje primjera iz prošlosti i sadašnjosti - žena koje su svojom snagom, mudrošću i upornošću te emancipacijom doprinijele napretku i boljitku čovječanstva.

Predstava je nastala suradnjom Službe prevencije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i društveno angažiranih akademskih umjetnika sa svrhom edukacije i senzibilizacije javnosti, a posebice davanja pozitivnih obrazaca ponašanja mladima kako bi se nasilje stavilo na stup srama, kao neprihvatljivo društveno ponašanje za koje nema opravdanja.

U konačnici ova predstava šalje javnosti jasnu i odlučnu poruku: „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“. Režiju potpisuje akademski dramski umjetnik Vedran Komerički, a uz njega u predstavi glume akademske dramske umjetnice Tena Pataky, Katarina Arbanas i Karmen Sunčana Lovrić.
 
Premijernoj izvedbi edukativne predstave ''Vrijeme leptirica'' prisustvovali su: izaslanica podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova, gospođa Irena Petrijevčanin, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije gospođa Adrijana Bago, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije gospođa Jasna Petek, gradonačelnik grada Krapine, saborski zastupnik i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Krapine gospodin Zoran Gregurović, zamjenik načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske gospodin Robert Pavić sa suradnicima, predstavnica Ravnateljstva policije voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji gospođa Anita Matijević, predstavnik Policijske akademije načelnik Policijske škole „Josip Jović“ gospodin Marijo Bošnjak, gospođa Tena Sambolić Petrišić predsjednica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji, predstavnici sustava socijalne skrbi, akademske i umjetničke zajednice te ravnatelj Srednje škole Krapina gospodin Ivica Rozijan sa učenicama i učenicima Srednje škole Krapina, koji su danas došli dati svoj glas protiv svih oblika nasilničkog ponašanja, kao i glas za rodnu jednakost i ravnopravnost žena.
 
Cjelokupni program je moderirala Sandra Veber voditeljica Službe za prevenciju u Uredu glavnog ravnatelja policije.
 
Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc Davora Božinovića, osvrnula se na ovaj edukativni program, koji uključuje i predstavu, na temu ravnopravnosti spolova, prije svega zaštite žena od nasilja. Navela je kako su učenici srednje škole Krapina pokazali iznimno zanimanje, pozitivno reagirali na temu i kako joj je drago da je Ravnateljstvo policije i MUP u suradnji s Policijskom upravom  krapinsko- zagorskom upriličilo ovaj događaj. „Zahvalni smo svima koji su sudjelovali i nadamo se da će naš doprinos boljem društvu u smislu što manje nasilja, ne samo nad ženama, nego nasilja općenito biti što veći i u narednom periodu.'' zaključila je državna tajnica.

 

Gradonačelnik grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo što je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na ovaj način obilježen u Krapini, uz predstavu koja je teška ali i puna poruka, kako je rekao. ''Moramo biti svjesni da se nasilje ne događa tamo negdje daleko. Nasilje je oko nas i samo ga treba vidjeti i prepoznati. Nažalost, ono što još uvijek možemo reći da je to na neki način tabu tema i da se oni, koji osjećaju nasilje i doživljavaju ga, ponekad se boje reći zbog srama od okoline ili zbog straha od nasilnika'' - rekao je Gregurović.
 


Zamjenik načelnika policijske uprave krapinsko - zagorske Robert Pavić rekao je kako mu je izuzetna čast da se obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održalo u Krapini. ''Naša je županija jedna od najsigurnijih, s najmanjom stopom kriminaliteta u državi. I ostali mjerljivi elementi sigurnosti su dobri i smatramo da se naši građani i subjektivno osjećaju sigurnim. Danas smo svi skupa poslali jasnu poruku, da je nasilje društveno neprihvatljivo ponašanje.'' Uputio je poruku, kako je rekao možda i najvažniju: ''Prijavite nasilje, imajte povjerenja u policiju, dojavite svaki oblik. Ako smatrate da ste žrtva, prijavite policiji.''
 


Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek istaknula je kako Krapinsko-zagorska županija ima zaista dobro razvijen sustav podrške žrtvama obiteljskog nasilja. Navela je da joj je  drago što je Ravnateljstvo policije odlučilo srednjoškolkama i srednjoškolcima Krapine odlučilo pokloniti jednu vrlo tešku, ali kvalitetnu predstavu ''Vrijeme leptirica'', te poručila da djecu i mlade trebamo odgajati da zamjećuju  nasilje, da ga ne toleriraju, da se aktiviraju i da hrabrimo žrtve i budemo im podrška u prijavljivanju nasilja.
 


 


Stranica